Monday, 11 November 2013

Spaghetti goreng bolognese keju

 
*gambar nie aku dpt kt google...mse wt last week xsmpt nk snap pic..sbb nye time wt nie perut aku mmg btl2 da lapar...nsb baik nk wt nie sng ja...n kbtln brg2 smua mmg da ad..lg la cpt keje aku...so ble da ciap msk terus aku amik pinggan nk mkn...lupa nk snap pic..

okay....nie resepi nye:


Bahan-bahan
spaghetti
1biji tomato,
3ulas garlic / bawang putih
cheese
minyak
garam 
isi ayam (dipotong kecik-kecik)**
1sudu butter
air rebusan pasta
sekeping keju

**isi ayam 2 law xd ley gnti kn dgn daging kisar..time aku wt nie,aku xgne isi ayam, tp aku gne ayam kisar..sbb 2 yg ad kt umh...
 
*Untuk sosnya blend sebiji tomato dengan 3ulas garlic/bawang putih

cara2  membuat
Mula-mula rebus dulu spaghetti dengan sedikit minyak dan secubit garam. agak-agak separuh masak tutup api dan toskan spaghetti. cairkan 1sudu butter dan goreng isi ayam dengan butter sehingga isi ayam jadi garing. Bila isi ayam dah mula garing, masukkan tomato yang diblend tadi. renihkan kuah ni lama sikit, kalau agak-agak nak kering tambahkan air rebusan pasta sikit pastu biar renih sampai pekat. Bila kuah dah pekat, masukkan spaghetti yang ditoskan tadi. setelah masukkan sekeping keju yang dikoyak kecik-kecik dalam spaghetti..Kuah semakin melekit dan tutup api.

*Bila masukkan cheese dalam kuah ni color dan tekstur pun berubah.

SELAMAT MENCUBA... :)

No comments:

Post a Comment